web-banner.jpg

Zot Geweld/Dwaze Maagd

Zot Geweld

Hof van Busleyden – 26 augustus tot 11 december 2016

In 2016 is het 100 jaar geleden dat Mechelse kunstenaar Rik Wouters stierf. Naar aanleiding van deze sterfdatum slaan de dienst Musea & Erfgoed Mechelen, het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen, Het Firmament en de Academie Mechelen de handen in elkaar. Samen organiseren ze van 26 augustus tot en met 11 december 2016 de expo Zot Geweld/Dwaze Maagd in het Hof van Busleyden. Het iconische beeld ‘Het Zotte Geweld’ van Rik Wouters vormt het uitgangs- en middelpunt van deze expo.

De expo is opgebouwd rond vier centrale thema’s die een nauwe band hebben met de sculptuur van Rik Wouters: dans, evenwicht, schoonheid en moraliteit. Kleurrijke kunstenaars uit het nabije en iets verdere verleden illustreren deze onderwerpen. Van Auguste Rodin, Edgar Degas, Marlene Dumas, Berlinde De Bruyckere, Alain Platel tot Bruce Nauman, Auguste Leveque en Jules Schmalzigaug: allen hebben zij gewerkt binnen één van deze thema’s.

 

De expo strekt zich ook uit buiten de museummuren en brengt ‘zot geweld’ naar verschillende plaatsen in Mechelen. Een sterke randprogrammatie in samenwerking met partners uit verschillende disciplines toont aan dat de thema’s uit Zot Geweld/ Dwaze Maagd nog steeds relevant zijn vandaag de dag.

Er is extra aandacht voor gezinnen en kinderen: een gevarieerd educatief op maat van de kleinste bezoekers brengt ‘Het Zotte Geweld’ voor hen tot leven.

 

Vier curatoren

Dr. Herwig Todts (conservator Ensor en de Modernen van het KMSKA), dr. Valérie Herremans (conservator Beeldhouwkunst KMSKA), Hans Martens (Directeur Academie Beeldende Kunsten Mechelen) en dr. Staf Vos (onderzoeker bij Het Firmament) treden op als de curatoren binnen het tentoonstellingscomité van de dienst Musea & Erfgoed van de stad Mechelen. Koen Van Synghel zorgt voor een toepasselijke scenografie.

 

#zotgeweld

 

OPENINGSUREN

ma-di-vrij-za-zo: 10u -17u

do: 10u-22u

woe: gesloten

 

TARIEVEN

€ 8   vol tarief


€ 5   groepen vanaf 10 personen, lerarenkaart, vriendendeals met ander musea, personen met een beperking, -27, +65, acties Zot Geweld, leden van de Gezinsbond


€ 1,5   UiTpas met kansentarief, fonds Vrijetijdsparticipatie


Gratis   kinderen tot 12 jaar, werknemers Stad Mechelen, Abonnees CC Mechelen, Vrienden het Hof van Busleyden, begeleiderspas, ICOM, ICOMOS, jaarabonnees Speelgoedmuseum, kaart toeristische gids, 365-pas.

 

 

GROEPSBEZOEKEN

Komt u graag op bezoek onder begeleiding van een gids? 

prijs: € 60/groep voor de gids + € 5/pp groepstarief

aantal personen per groep: 15 (max.4 groepen tegelijk in de expo)

duur: ca. 90 min.

reservatie: toerisme@mechelen.be (graag tenminste 3 weken op voorhand)

(opgelet: bij een groepsbezoek krijgen je geen ticket, je kan dus geen gebruik maken van de kortingen in de randprogrammatie)

 

BEZOEKERSGIDS

met teksten door Patrick De Rynck

Download hier de bezoekergids

 

PUBLICATIE

Lust For Life 

Uitgeverij Hannibal

160p., ill.

Te koop in onze museumshop en de betere boekhandel.

Lees hier meer over Lust for Life.

 

 
 
 
Zot Geweld / Dwaze Maagd