mechelen-kaart-rb.jpg

De Regionale Beeldbank

De laatste loodjes …

Het publiek van de Regionale beeldbank heeft al behoorlijk wat geduld moeten oefenen. De interface die de nieuwe website toelaat beelden en info uit de nieuwe, achterliggende database op te halen,  zorgde voor de nodige hersenbrekers bij de betrokken firma’s. Ondertussen staat die interface op punt. Dat betekent dat onze websitebouwer de verschillende functies van de website verder kan ontwikkelen. Daarna voorzien wij nog een korte periode om alles grondig testen. Heel binnenkort kan je op jouw PC, tablet én smartphone de digitale beeldenschat van Mechelen en omgeving verkennen. 
 
Het Stadsarchief Mechelen heeft ondertussen achter de schermen enkele duizenden nieuwe foto’s klaarstaan om op de nieuwe beeldbank te presenteren. Meer dan 8.700 stuks beeldmateriaal werden dankzij de enthousiaste inzet van de vrijwillgers voor jullie geselecteerd en beschreven, waardoor het aantal beelden in de beeldbank stijgt met bijna 40%. Het grootste deel omvat de resterende foto’s en prenten uit de Verzameling Berlemont: foto’s van straatgezichten, gebouwen en hun bewoners uit alle hoeken van Mechelen. Deze zijn meestal genomen in de periode 1968-1978 maar ook uit langer vervlogen tijden zijn er fotografische parels te vinden. Verwacht je ook aan een kleurrijke selectie van affiches over sport, cultuur, politiek en ontspanning in het Mechelen van de jaren 1920 en 1930. En niet te vergeten het unieke album ‘De Mechelse Roep’! Dit bevat maar liefst 78 tekeningen, toegeschreven aan Jean François Mardulyn (1751-1843), met als onderwerp de leurders en verkopers die in de vroege 19de eeuw actief waren in de Mechelse straten.
 
Zoek je ondertussen dringend een specifieke foto voor een publicatie, tentoonstelling of educatief project. Mail dan een duidelijke omschrijving van wat je zoekt naar beeldbank@mechelen.be. We konden op die manier de voorbije maanden al veel studenten, architecten, historici, heemkundigen, tv-makers, buurtverenigingen en andere organisaties verder helpen.